LEIDS DAGBLAD

 

                                 “We krijgen ook wel  eens oneerbare voorstellen.”

                                  HISTORICALDOLLS EEN HIT BIJ DEMENTERENDEN

                                                                                                                         

Door Aad Rietveld

Leiden-  Ze lachen, ze huilen, gaan spontaan zingen: de Leidse Hennie de Haan en Joke Brussee maken iets los bij demente bejaarden. In hun zelfgemaakte Marie-Anoinette-jurken en gepoederde pruiken rijden de Historicaldolls door het hele land om op te treden in verzorgingstehuizen. “We krijgen ook weleens oneerbare voorstellen. Daar moeten we altijd erg om lachen.”

 

’t Was min of meer toeval dat de Haan en Brussee de uitwerking van hun gekostumeerde optreden op demente ouderen ontdekten. “We traden op tijdens een high tea in een verzorgingtehuis in Rotterdam en na afloop vroeg iemand van het personeel of we ook nog even boven wilden gaan, waar de dementerenden zaten.” De uitwerking van de “Dolls”op de ouderen was ongekend. Brussee; “D’r was een vrouwtje, ik zie haar nog zo voor me, die in bed met een laken over haar heen star in de verte lag te kijken. Toen wij binnen kwamen zag ik haar ogen heen en weer bewegen, ze doet haar mond open en zegt;”prachtig!”Haar zoon begon te huilen en de verzorgers renden weg. Bleek die vrouw al vier jaar geen woord meer gezegd te hebben! Ik krijg nog kippenvel als ik daaraan denk.” Sindsdien gingen ze als “Contact Dolls”op bezoek bij demente bejaarden in verzorgingstehuizen in Leiden en omgeving. De Lier, Rotterdam en Oss, ’t is een heel nieuw concept.”


En hun aanwezigheid mist zijn uitwerking nooit. “Ik denk dat het de kleuren van onze kleren zijn, de corsetten, de hoepelrokken.” Zegt de Haan, “Het is ouderwets, maar die mensen kennen het vaak nog van vroeger. En ze zien echt elk detail. De bloemetjes, de glimmertjes, alles valt ze op. Zodra we ongekleed zijn heten we heel sjiek Johanna en Henriette, dat vinden ze ook mooi.” “En we nemen de tijd,”Zegt Brussee. “Soms blijven we twee uur boven de betaalde tijd. Als wij bij die mensen gaan zitten, beginnen ze vanzelf te vertellen, en daar haken we dan op in. We zijn al wat ouder en we hebben geduld, dat werkt ook in ons voordeel. In Rotterdam moesten we van kamer naar kamer om met iedereen op de foto te gaan.  Ze vonden het prachtig.”  Hennie de Haan, die in Zuydtwijck werkt, volgde een tijdje een opleiding tot “contact-clown,” een soort  cliniclown voor demente ouderen. Maar belangstelling tonen en met een gewone stem praten werkt beter dan de clown uithangen, ontdekte zij.  “We waren een keer samen met een contact-clown in een verzorgingstehuis. Maar die clown kreeg totaal geen contact.  Die praatte met een raar stemmetje en stond kinderachtig te doen met een plumeau.  Daar reageerden de mensen helemaal niet op.  Wij brengen meer teweeg. We laten ze in hun waarde.” Sterk punt van het Leidse tweetal is, zeggen ze, dat ze “niks eng vinden.”  “Als een oude vrouw mij vraagt of ik mijn hand op haar hals wil leggen, dan doe ik dat.”Zegt de Haan. “Ik stond een keer bij een man die een poepbroek had. Dan zet ik mijn neus wel even uit.” “Oneerbare”voorstellen krijgen de dames ook weleens, “D’r was een keer een Italiaanse charmeur, daar konden we bijna niet vanaf komen. ’t Komt ook wel voor dat mannen met ons willen zoenen of onder onze rok willen kijken. Dan zeggen we; Nee, niet hier. En als ze dan op een hoekje wijzen, zeggen we; daar passen wij niet in met onze hoepelrok. Als we dan teruggaan naar huis zitten we met een hele grote smile in de auto.”

                     HOERTJES VAN REMBRANDT

Joke Brussee en Hennie de Haan kennen elkaar van “de hoertjes van Rembrandt,” een straattoneelgroepje dat al jaren optreedt in de Nacht van Rembrandt in Leiden. Ze werden vriendinnen en bleken in het maken van historische kleding en het bezoeken van kostuumfeesten als de Fantasy Fair of het Castle Fest, dezelfde hobby te hebben.  Inmiddels hebben ze samen een bedrijfje;  Historicaldolls.”

 

 

Klik hier om terug te keren…..